ADVARSEL: Du benytter en ældre browser og visse elementer på siden vises muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler at du skifter til en nyere browser såsom Chrome, Edge eller Firefox.

Bliv klogere på lovkrav
til vinterdæk i Norden

Kører du lovligt?
Kører du som eksportvognmand eller chauffør til de nordiske lande? Så skal du være opmærksom på, at lovkravene ændrer sig, i takt med at du kommer igennem de forskellige lande. Her spiller både klima, geografi, vejenes beskaffenhed og højdemeter en rolle.

Mange danske transportører kører i Norge, der har de skrappeste regler for vinterdæk. Men ofte går kørslen gennem både Danmark og Sverige, så det gælder om at kende lovkravene i alle lande.

I dette blogindlæg gennemgår vi lovkravene i de nordiske lande og guider dig igennem de vigtigste ting, du skal vide som vognmand i Norden. På den måde bliver du rustet til køreturen sikkerhedsmæssigt og undgår uforudsete udgifter og bøder samt ventetid.

Hvad sker der, hvis du ikke overholder kravene?
Sikkerheden er den primære grund til, at der findes lovkrav til vinterdæk. De er med til at forbedre vejgrebet, så der sker langt færre uheld på de glatte veje. Der er flere gode grunde til at køre med vinterdæk, læs mere om det her. Men der kan også være flere økonomiske konsekvenser ved ikke at overholde kravene. Man kan få bøder og risikere at få konfiskeret køretøjet.

Samtidig findes der i Norge og Sverige mange skrækhistorier, hvor politiet tjekker vognene i dalpassene, og chaufføren ikke får lov at køre videre, hvis lovkravene ikke er overholdt. Så skal man have en lokal dækmand til at ordne det, hvilket er en dyr fornøjelse og kan ende med tabt tid. For de fleste vognmænd er tid penge. Hvis man holder stille eller får forbud i grænselandet, kommer godset ikke frem til tiden.

Derfor er der ingen tvivl om, at det giver rigtig god mening at sætte sig ind i de gældende lovkrav i det enkelte land.

Hvad har indflydelse på lovkravene?
Lovkravene omfatter ikke kun, om du skal køre med vinterdæk eller ej. Der er flere faktorer, der er vigtige at have i baghovedet, og som har indflydelse på lovkravene:



Lad os dykke ned i nogle af de faktorer, der gør sig gældende inden for lovgivningen af vinterdæk.

Først og fremmest skal dækkene være godkendt til vinterkørsel. Det betyder, at de skal være mærket. Det skal fx være snefnugsymbolet (3 peak mountain snow flake), som er en relativ ny ordning. Den stiller krav til dækkene ud fra en ensartet måleskala, der tager hensyn acceleration, nedbremsning osv.

Vinterdækkene skal som minimum have snefnugsymbolet for at være godkendt til vinterkørsel. Tidligere støttede man sig op af M+S-ordningen (der står for mud and snow). Men her er der langt færre krav, og derfor kom snefnugordningen til. Her har du smidighed i gummiblanding og fleksibilitet i mønstret. Det gør, at man bevarer et bedre greb på vejen og har flere kanter til at accelerere på.

Mønsterdybden og placeringen af dækket er også afgørende for vinterdækkets effekt. Et dæk er nemlig ikke bare et dæk. Det afhænger af, hvor det sidder på lastbilen. Hvis vi bruger Norge som eksempel, skal man have minimum 5 mm på alle vogne – også i en trailerposition.

Traileren er mindst lige så vigtig, når der bremses, da den kan lande i den modsatte kørebane, hvis den forreste del bremser, og traileren ikke gør. Mønsterdybden er desuden med til at forbedre grebet på vejen i glatføre, hvilket er en af de vigtigste årsager til brugen af vinterdæk.

Alle disse elementer har indflydelse på lovgivningen og er noget, som man med fordel kan have in mente, når turen går nordpå.

Regler for vinterdæk i Danmark
Lad os starte med lovkravene til vinterdæk i Danmark, da det som eksportvognmand typisk er her, rejsen starter. Først er det vigtigt at slå fast, at vinterdæk ikke er lovpligtige i Danmark. Men som dækspecialister anbefaler vi varmt at bruge vinterdæk herhjemme i vintermånederne.

Når den første sne eller frost kommer, ser vi ofte, at lastbilerne holder stille på de danske landeveje eller på ramperne uden at kunne sætte i gang. Så selvom vi ikke har lige så mange vinterdage eller bjerge som i Norge, er det en klar fordel at have ordentlige dæk på lastbilen, når det gælder trafiksikkerhed og fremkommelighed.

Dækkene er trods alt den eneste vejkontakt, lastbilen har, og det eneste, der kan overføre bilens kræfter til vejen – både når det gælder acceleration og opbremsning.

Lovkrav i Danmark:
  • Vinterdæk er ikke lovpligtige i Danmark, men det betyder ikke, at man ikke bør have dem.
  • Hvis vinterdækkene er monteret, skal det være på alle hjul.
  • Den mindst tilladte mønsterdybde er 1 mm, men vi anbefaler altid mere.
  • Pigdæk er tilladt fra 1. november til 15. april.



Lovgivning for vinterdæk i Sverige
I Sverige er vinterdæk lovpligtige fra 1. december til 31. marts. Dækkene skal samtidig være godkendt til vinterkørsel og skal derfor være mærket med det tidligere nævnte snefnugsymbol. Her ser vi tydeligt, hvordan mønsterdybden spiller en rolle, da den minimum skal være 5 mm på det trækkende køretøj og 1,6 mm på traileren. Der er derfor en noget større forskel sammenlignet med Danmark.

Her er pigdæk også tilladt, men ikke et krav.
Lovkrav i Sverige:
  • Vinterdæk er lovpligtige på styrende og trækkende aksler og skal være godkendte til vinterkørsel.
  • Mønsterdybden skal minimum være 5 mm på det trækkende køretøj og 1,6 mm på traileren.
  • Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april og skal monteres på alle hjul.
  • Hvis pigdæk er monteret på den trækkende del, skal de også være monteret på trailer.

Lovkrav for vinterdæk i Norge
Som allerede nævnt har Norge nogle af de mest strenge regler, når det gælder vinterdæk. Det er også nødvendigt, når vejret er barskt, og man kører i bjergene. I Norge er vinterdæk lovpligtige fra 15. november til 31. marts på samtlige aksler på hele vogntoget. Det betyder også, at påhængskøretøjet skal have vinterdæk, der er godkendt til vinterkørsel.

Derudover skal vintermærkningen være synligt på dækkets yderside. Helt konkret betyder det, at snefnugsymbolet skal være på drivaksler og forreste styreaksel, mens M+S-symbolet eller snefnugsymbolet skal være på de øvrige aksler og anhængere.

I de ovennævnte perioder må der også anvendes pigdæk. Kører man med pigdæk, skal der være pigdæk på alle hjul på samme aksel. Hvis pigdækkene placeres symmetrisk i køretøjets længderetning, er det dog tilstrækkeligt, at der er pigdæk på ét hjul i en tvillingmontering.
Lovkrav i Norge:
  • Vinterdæk er lovpligtige fra 15. november til 31. marts på hele vogntoget.
  • Mærkning skal være synligt på dækkets yderside.
  • Mønsterdybden skal minimum være 5 mm fra 1. november til mandag efter 2. påskedag (i Nordnorge er det dog fra 15. oktober til 30. april).
  • Snekæder skal medbringes i den samme periode. De skal også medbringes uden for perioden, hvis vejret er dårligt. Vær opmærksom på, at antallet af kæder afhænger af størrelsen på lastbilen.
  • Pigdæk må gerne bruges, men skal være på alle hjul på samme aksel. Ved tvillingmontering er det dog nok, at ét hjul har pigdæk.

De rigtige vinterdæk kræver forberedelse
Hvis man vil undgå spildtid, uforudsete udgifter og risiko for nedbrud, er vejen frem at planlægge i god tid. Det sikrer, at de rette vinterdæk er klar til tiden. Det gælder også kørsel i Danmark. Når der kommer sne, slud eller glatte veje, kommer det ofte bag på de danske vognmænd, fordi de ikke er vant til det hårde vintervejr.

Selvom vinterdæk ikke er lovpligtige i Danmark, skal man altså stadig være forberedt og tage de rette valg ud fra vejrforholdene. Vi kan lære af vores nordiske naboer, der har strengere lovkrav, og hvor man har lært at forberede sig og have en plan for, hvordan man kommer frem – uanset vejret. Forberedelsen kan fx indebære at montere friske dæk på lastbilen i efteråret, som er egnet til at køre i den danske vinter, og have styr på, hvilken type lastbil du kører, og hvor turen går hen.

Vores bedste råd til at sikre sig, at man kører lovligt, er at tage en dækspecialist med på råd i god tid. Hos NDI står vores dækspecialister altid klar til at rådgive dig.

 

Få teknisk rådgivning

Kontakt vores tekniske konsulenter for yderligere rådgivning.

Kontakt en salgskonsulent

Gode grunde til at køre med vinterdæk

Læs her vores blogindlæg hvor vi kigger nærmere på grundene til, hvorfor man altid bør køre med gode vinterdæk.
Læs her

Vis flere indlæg
NDI Group A/S

Merkurvej 7
6650 Brørup
Danmark

CVR: 81203113

Brug for hjælp?

Ring på:
7615 1000

Mandag-torsdag:
7:30-16:00
Fredag
7:30-15:00

Find det hurtigt

Kontakt
Om NDI Group
Karriere

© 2023 NDI Group A/S

 

WEBSHOP